Túra a kisnánai Macskavárhoz

  • Túra hossza: 5,4 km
  • Szintemelkedés: 115 m
  • Nehézség: közepes
  • Ellenőrzőpontok száma: 5db

Kiindulási pontunkról, a Vár-Liget Vendégháztól elindulunk a vár irányába a Szabadság, majd Béke utakon. A várat elhagyva, már a Mária- és a Sárga ív utakon folytatjuk utunkat, továbbra is a főúton. Az orvosi rendelővel szemben láthatjuk “Rákóczi-fáját”, melynek három törzse a legenda szerint II. Rákóczi Ferenc és két tábornoka által földbe szúrt szomorú fűz vesszőkből nőtt ki. A teljes Legendát elolvashatják a legendák között! Ez a fa egyben első ellenörzőpontunk is. A fa egyik, mára már (sajnos) kivágott törzsére van felfestve a sárga V.

Innen utunkat a sárga íven folytatjuk a Dobó István utcán, melyről hamar lefordulunk jobbra, a Rákóczi utcára. Ezt követve hagyjuk el a települést, és egy föld úton folytatjuk utunkat egy vadászlesig, Ez második ellenörzőpontunk, a les oldalán található a jelzés.

A lestől bal irányba folytatódik utunk, ahol egy kisebb kanyar, és emelkedő után elérjük következő ellenőrzőpontunkat, a “Nagy-Magyarországot.” A két világháború között a kisnánai Leventék elhatározták, hogy a hegyoldalba egy nagy, a Békeszerződés előtti Magyarországot bemutató térképet készítenek kőből. Ennek a maradványait láthatjuk ma ezen a helyen. Ezeknek a kövek egyikén láthatjuk az ellenőrzőpont V-jét.

Innen nyugati irányban indulunk el, és ereszkedünk le az Ördögvályú völgybe, melynek aljában esősebb idő esetén folyik az Ördögvályú-patak (egyéb helyeken: Forrás-patakként is olvasni). A völgyből felkapaszkodva csatlakozunk újra a Mária-úthoz. Itt található egy kilátó is, viszont ezzel vigyázni, mert a darazsak befészkelték magukat! Innen tovább haladva nyugati irányban, egy kisebb kanyart követően visszatekintve a kilátó irányába, láthatjuk a Fehér-partot. Itt találhatunk a domboldalban több nagyobb sziklát is, melyek közül az egyik az ún. “Kecskefejes-szikla,” mely nevét egy kecskefej mintájú faragásról kapta. A legenda szerint Móré László e szikla alá temette kincsét. Kedv, és lehetőség szerint meg lehet keresni ezt a sziklát. Innen tovább haladva, elhagyva a szőlőket egy éles kanyarnál nem kanyarodunk az úttal, hanem letérünk a Mária-útról, és a sárga íven, Dél irányban folytatjuk utunkat. Itt Találjuk következő ellenőrzőpontunkat, egy kőre festve.

Délnek tartva közelítjük meg a Macskavárat, mely túránk célpontja. A 3-4 méter magas Sziklákon le lehet ülni pihenni, körültekinteni a környező hegyekre, völgyekre. Nem messze található egy fotelszerű szikla is, melyről szintén kényelmesen belátni a környező területeket. Az ellenőrző pont jelölését a sziklák északi oldalán láthatjuk.

A Macskavárat elhagyva, folytatjuk az utunkat Délnek, sajnos erre nincs megfelelően felfestve a turista-út jelzés, de egyszerűen, délnek tartva elérünk a Vízműig, melynek keleti oldalán található a régi mosoda, és az ún. “mocsolyák”, melyek kenderáztatók voltak egykor. Manapság a vaddisznók használják. Innen kitérve a főútra, elindulunk visszafele Kisnánára, viszont a falutábla után letérünk jobbra, és a kertek végében sétálunk tovább. Innen balra fordulunk, és a köves, földes úton gyaloglunk a Sport utcáig, melyen elindulunk fölfelé, de az első lehetőségnél jobbra fordulva elindulunk lefelé a sportpálya felé, viszont még előtte balra fordulunk, ahol pár méter megtétele után kiérünk a főútra. Itt jobbra fordulva hamarosan elérjük az orvosi rendelőt, melytől a már megismert úton érhetünk vissza kiindulópontunkra.

Az túraút a 2000-es évek elején, a Mátraaljai borutak keretében lett kijelölve, melynek bejárásáról Simon Péter írt élménybeszámolót, aki Koncsos Sándor akkori polgármesterrel, és Szőke Bélával, Vendégházunk tulajdonosával járta be az útvonalat 2001-ben. Az élménybeszámoló az alábbi linken érhető el: Mátra | Élménybeszámolók (matrahegy.hu)

Túra a Csurgó-kúthoz

  • Túra hossza: 11,5 km
  • Szintemelkedés: 350 m
  • Nehézség: könnyű
  • Ellenőrzőpontok száma: 4db

Kiindulási pontunkról, a Vár-Liget Vendégháztól, a szemben lévő bolt mellett befordulva kezdjük utunkat, a Kossuth Lajos utcában, a Sárga sávjelzésen. Az útról 200 méter megtétele után letérünk balra (a játszótérnél), az Alkotmány utcába, mely egy Y elágazódás után jobb irányba Reviczky Ottó útra térünk (mindeközben követjük a sárga sávjelzést.) A faluból kiérve, 400 méter megtétele után, a kereszteződésnél bal irányba folytatjuk utunkat. A köves úton tovább haladva, 730 méter megtétele után elérjük az Úsztatót, az épület mellett, bal oldalon megyünk tovább, a fal mellett meg is találjuk első ellenörzőpontunkat, az út bal oldalán, egy kőre festve.

Innen folytatjuk tovább utunkat, továbbra is a sárga sávjelzést követve beérünk az erdőbe, az Első-Tarnóca patak mellett fog vinni utunk. Közel 3 kilométer megtétele után elérünk következő ellenörzőpontunkhoz, mely a Jóidő-hegy lábánál található, egy fára festve. itt letérünk utunkról, és a kék körjelzésen megyünk tovább.

A kék körön haladva, a Jóidő hegy csúcsát megkerülve (melyet kedv, és lehetőség szerint meg lehet mászni) el is érjük túránk legmagasabb pontját. Innen 1,4 km megtétele után csatlakozik túrautunk a sárga kereszthez, melyen Észak-Nyugat irányban közel másfél kilométert megtéve elérjük utunk célpontját, a Csurgó-kutat.

Az út jobb oldalán láthatjuk a Mária “képes-fát”, mely 2002-ben nyerte el ma látható formáját. A hídon átkelve találunk egy pihenőhelyet magával a kúttal (melyből ha vizet szeretnénk merni, vödör és kötél használata erősen ajánlott!), és egy tűzrakóhellyel. A kút tövéből kinövő fán találjuk az ellenörzőpontot. Az út bal oldalán található a Csurgói menedékház, mely mindenki előtt nyitva áll szélsőséges időjárás esetén. A menedékházat a Mátra-Csurgói Erdőtársulat építette 2002-ben. A ház mellett találhatunk még egy pihenőhelyet, szintén tűzrakóhellyel.

Miután kipihentük magunkat, esetleg nyársaltunk egyet, elindulunk visszafele, a falu irányába. 400 méter megtétele után visszaérünk a kereszteződéshez, ahol a kék-kör csatlakozott, viszont most egyenesen, Dél-Kelet irányban folytatjuk utunkat, a sárga kereszt jelzésen. 2 km megtétele után elérünk a Tatárka-tisztásra, itt egy út melletti fa tövében lévő láda oldalán találjuk a 4. ellenörzőpontot.

A tisztást elhagyva, továbbra is a sárga keresztet követve keresztüljutva egy bozótoson és egy fenyvesen, visszaérünk a sárga sáv jelzésű úthoz, ahonnan a már ismert úton vissza tudunk jutni a Vendégházhoz.