Túra a Csurgó-kúthoz

Túra a Csurgó-kúthoz
  • Túra hossza: 11,5 km
  • Szintemelkedés: 350 m
  • Nehézség: könnyű
  • Ellenőrzőpontok száma: 4db

Kiindulási pontunkról, a Vár-Liget Vendégháztól, a szemben lévő bolt mellett befordulva kezdjük utunkat, a Kossuth Lajos utcában, a Sárga sávjelzésen. Az útról 200 méter megtétele után letérünk balra (a játszótérnél), az Alkotmány utcába, mely egy Y elágazódás után jobb irányba Reviczky Ottó útra térünk (mindeközben követjük a sárga sávjelzést.) A faluból kiérve, 400 méter megtétele után, a kereszteződésnél bal irányba folytatjuk utunkat. A köves úton tovább haladva, 730 méter megtétele után elérjük az Úsztatót, az épület mellett, bal oldalon megyünk tovább, a fal mellett meg is találjuk első ellenörzőpontunkat, az út bal oldalán, egy kőre festve.

Innen folytatjuk tovább utunkat, továbbra is a sárga sávjelzést követve beérünk az erdőbe, az Első-Tarnóca patak mellett fog vinni utunk. Közel 3 kilométer megtétele után elérünk következő ellenörzőpontunkhoz, mely a Jóidő-hegy lábánál található, egy fára festve. itt letérünk utunkról, és a kék körjelzésen megyünk tovább.

A kék körön haladva, a Jóidő hegy csúcsát megkerülve (melyet kedv, és lehetőség szerint meg lehet mászni) el is érjük túránk legmagasabb pontját. Innen 1,4 km megtétele után csatlakozik túrautunk a sárga kereszthez, melyen Észak-Nyugat irányban közel másfél kilométert megtéve elérjük utunk célpontját, a Csurgó-kutat.

Az út jobb oldalán láthatjuk a Mária „képes-fát”, mely 2002-ben nyerte el ma látható formáját. A hídon átkelve találunk egy pihenőhelyet magával a kúttal (melyből ha vizet szeretnénk merni, vödör és kötél használata erősen ajánlott!), és egy tűzrakóhellyel. A kút tövéből kinövő fán találjuk az ellenörzőpontot. Az út bal oldalán található a Csurgói menedékház, mely mindenki előtt nyitva áll szélsőséges időjárás esetén. A menedékházat a Mátra-Csurgói Erdőtársulat építette 2002-ben. A ház mellett találhatunk még egy pihenőhelyet, szintén tűzrakóhellyel.

Miután kipihentük magunkat, esetleg nyársaltunk egyet, elindulunk visszafele, a falu irányába. 400 méter megtétele után visszaérünk a kereszteződéshez, ahol a kék-kör csatlakozott, viszont most egyenesen, Dél-Kelet irányban folytatjuk utunkat, a sárga kereszt jelzésen. 2 km megtétele után elérünk a Tatárka-tisztásra, itt egy út melletti fa tövében lévő láda oldalán találjuk a 4. ellenörzőpontot.

A tisztást elhagyva, továbbra is a sárga keresztet követve keresztüljutva egy bozótoson és egy fenyvesen, visszaérünk a sárga sáv jelzésű úthoz, ahonnan a már ismert úton vissza tudunk jutni a Vendégházhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük